Регулярни разходки

Регулярни разходки

Повече ни разходки са с продължителност 2 – 2.30 часа. Те започват от главния вход на бившата Централна минерална баня (сега Музей за История на София) на пл. Бански 1 в 14:30 освен в случай, когато е посочено друго. Записването предварително е строго препоръчително, тъй като пешеходните разходки са с ограничени места и групите се състоят от максимум 15 човека.

Ако искате да се присъедините към нас, но дата или часът не са ви удобни, можете да се свържете с нас, за да направим разходката специално за вас. Имате интереси в някаква област? Проверете нашия списък с разходки и ние можем да организираме някоя от тях специално за вас и вашите приятели по всяко време.

От месец Април , 2015 ще правим архитектурни разходки само при конкретно запитване. Ако желаете да организираме разходка за Вас и Ваши приятели, можете да избере от  нашия списък и да отправите своето запитване.

Религиозната архитектура на София: Срещата на световните религии

Могат ли различни религии да съжителства мирно от векове? Измислици на идеалисти и място на земята? В София,  съществува такова място в самия център на града. Това е триъгълника (или по-скоро Четириъгълника ) на толерантността. На пешеходно разстояние се намират храмове на Християнството, Юдаизма, Исляма са свидетелели на дълголетната история на градът. Ще видим елегантната Джамия Баня Баши от 16 в. и Синагогата (1909), която е третата по големина Сефарадска Синагога в Европа (екстериор). Ще породължим с католическата катедрала Св. Йосиф (2006) и ще завършим нашата разходка с митрополитсклата църква Св. Неделя (30-те години на 19в.). По време на пътуването ние ще можем да видим много малкви църкви от различни периоди. Заедно ще можем да усетим пулса на нашия толерантен и мултикултурен град- София!

Място и час на срещата:ТВА

Очаквана продължителност: 2-2.30 часа

Предварителното записване е строго препоръчително. Пешеходните разходки са лимитирани до броя на свободните места.

Светската Архитектура на София: Блясък от Бел Епок

Можете да почувствате красотата на София, само ако сърцето ви е отворено. Видни европейски и български архитекти са оставили своя отпечатък върху фасадите на красивите сгради, които в продължение на около един век станаха символи на българската столица. Пъстрата сграда на бившия Централната минерална баня (сега със Музей за История на София) и покрития пазар (Халите), и двете от началото на 20 в. Друг прекрасен пример е сградата на бившия царски дворец (края на 19 в.), където австрийското имперско влияние не може да се скрие. Отсреща в градската градина е Народния театър Иван Вазов (1907), построен от забележителното австрийското архитектурно дуо Фелнер и Хелмер. Всички тези сгради са били построени, за да се подчертае мощта на българската държава в началото на 20 в. и те все още напомнят за този период на слава и падение.

Място и час на срещата: ТВА

Очаквана продължителност: 2-2.30 часа

Предварителното записване е строго препоръчително. Пешеходните разходки са лимитирани до броя на свободните места.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s